Toontje Ongeregeld wint Hengels dweilfestival editie 2014

Afgelopen zondag 20 april maakten we met Toontje Ongeregeld voor de vierde maal in onze historie deel uit van het deelnemersveld bij het Hengels dweilfestival in Hengelo (Gld). Met de zon op onze bol en een goed humeur verzamelden we ’s ochtends om 11.00u bij het parkeerterrein van de Storm waar onze bus al klaar stond voor vertrek. Nadat de afdeling Winterswijk als compleet werd bevestigd vertrok de bus richting Groenlo om daar de laatste Toontjes op te pikken. Eenmaal compleet en halverwege de reis zorgde Steven voor een traktatie in de bus aangezien hij die dag jarig was! Wellicht was een speculaasje handiger geweest, maar de moorkop-vlekken in onze witte broeken konden de pret niet drukken. Na een korte toeristische route, mede mogelijk gemaakt door onze buschauffeur, kwamen we keurig volgens planning om 12.00u aan op plaats van bestemming. De laatste haren werden in model gebracht, enkele ventielen gesmeerd en na de nodige kopjes koffie, thee en broodjes kaas vertrokken we te voet naar het eerste podium. Pas om 13.23u stond ons eerste optreden op het programma, waardoor we nog even rustig onder leiding van Tjeerd en Niels de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i konden zetten. Waar het even leek dat de trompet van Jelmer van ellende uit elkaar zou vallen, kwam alles goed en waren we klaar voor ons eerste blokje. Dweilorkest Haagsûh Bluf (winnaar van de vorige editie van het festival) speelde voorafgaand aan ons hun eerste set op podium 2. Hieruit bleek direct al dat we niet de enige waren die een gooi naar de titel zouden doen. Kortom, we stonden op scherp.

 

Onze eerste ronde verliep goed, maar we wisten dat we beter konden en dat we dit in de volgende ronde moesten gaan laten horen. Na een pauze van een goed half uur waren we aan de beurt op het hoofdpodium. We zaten er lekker in en het publiek was enthousiast. Onze meegereisde fans spraken niets dan lof waardoor we van mening waren dat de eerste alcoholische versnaperingen besteld mochten worden. We hadden het gehele programma het geluk tussen de blokjes een pauze van 35 minuten te hebben, waardoor we ook nu weer goed opgeladen aan onze derde performance konden beginnen. We raakten steeds beter in vorm en zetten wederom een nog strakker optreden neer wat resulteerde in een welverdiend applaus van het toegestroomde publiek. Het moment voor een heuse fotoshoot was daar. We mochten gehuld in onze nieuwe truien op de foto worden vastgelegd en het resultaat van deze sessie + andere foto’s kunt u terugvinden in het fotoalbum op onze site. Er restte ons nog een laatste optreden. Podium nummer één trok ook veruit het meeste publiek waaronder de aanwezigheid van onze vaste cameraman. De sfeer zat er snel in, en bij het inzetten van ‘malle babbe’ ging het dak eraf, we speelden een heerlijk blokje. Alles is die middag door ons uit de kast getrokken en het enige dat we nu nog konden doen was wachten op de prijsuitreiking. Uit eigen onderzoek en inschattingsvermogen zetten we in op een plaats in de top drie. Dweilorkest Valse loch uit Beltrum kreeg de voetjes van menig toeschouwer ook wel van de vloer en, zoals al eerder gezegd, was Haagsûh Bluf uit den Haag ook niet voor niets naar Hengelo afgereisd.

 

Onze voorspellingen klopte tot zover behoorlijk. Er waren nog drie namen over, en de nummer één, twee en drie moesten nog verdeeld worden. Nadat Valse Loch hun derde plaats in ontvangst had genomen spande het erom. Welk dweilorkest mocht zichzelf Hengels dweilkampioen 2014 gaan noemen? De spanning was om te snijden, maar toen voor de tweede plaats de tekst “ze kwamen helemaal uit Den Haag….” werd uitgesproken wisten we genoeg, de eerste plaats ging naar ons, Toontje Ongeregeld. Uitzinnig van vreugde ontging de verdere uitslag van de punten ons, maar gelukkig mochten we later van onze beter-luisterende fans horen dat we met een verschil van maar liefst 33,5 ten opzichte van de nummer twee op de eerste plaats waren beland. Een overwinning om trots op te zijn! Na nog eenmaal ons blokje te hebben gespeeld kon de reis richting steakhouse Vivaldi worden ingezet en na vele biertjes, wijntjes en spareribs zat onze dag erop.

 

Het weer was goed, de orkesten top, de fans enthousiast en de winnaar heet… Toontje Ongeregeld! Dat pakt niemand ons meer af.

Alle fans bedankt voor deze fantastische dag en graag tot een volgende keer!

 

De volledige uitslag van het Hengels dweilfestival 2014:

uitslaghengelo2014

Over Toontje Ongeregeld

Toontje Ongeregeld is een dweilorkest uit Winterswijk bestaande uit 19 jonge, enthousiaste muzikanten. Bij ons staan plezier en muzikaliteit voorop en dat zorgt altijd voor een feestje.

Volg ons